A kombinált terápia alkalmazása multifunkciós készülékekkel

Mi az a kombinált terápia?

A kombinált terápia azt jelenti, hogy ultrahang-kezelést kombinálunk elektromos kezelésekkel, vagyis egy alacsony vagy középfrekvenciás áramformát és a terápiás ultrahangot egy időben alkalmazzuk.

A stimulációs áram és az ultrahang kombinációját „szimultán módszer” -nek is nevezzük, ahol az ultrahang és az áramstimuláció is jelen vannak ugyanabban a programban.

llyenkor az ultrahang kezelőfej egy aktív elektródaként funkcionál.

Kombinált készülékek

Kombinált terápiát olyan készülékekkel lehet megvalósítani, amelyekben a terápiás ultrahang és az alacsony + középfrekvenciás áramformák széles választéka is jelen van. Általában ezekben a készülékekben szoftveresen választhatjuk ki a kombinált terápiát, mint lehetséges kezelési módot.

A modern, érintőképernyős készülékekben a kombinált terápia minden paraméteréhez hozzáférünk és a gyári beállításokat igény szerint módosíthatjuk:

PhySyy kombinált terápiás készülék szimultán kezelés program kijelzés
PhySys típusú multifunkciós kombinált készülék: szimultán program.
A kép illusztráció: a készülék magyar nyelvű.

Különböző hullámformák alkalmasak kombinált ingeráram kezelésre, a legelterjedtebb áramformák, melyeket kombinált terápiára használunk:

  • diadinamikus áramok
  • TENS
  • középfrekvenciás áramok
  • Träbert-féle ingeráram kezelés

Alkalmazás

Az ultrahangfej mozgatható elektródaként való alkalmazása az ultrahang és az elektromos stimuláció hatásait eredményezi egyidőben, melynek rendkívül sok terápiás előnye van.

Az ultrahang kezelőfej, mint katód működik a terápia alatt, a pozitív pólus egy inaktív gumi vagy egyszerhasználatos elektróda, melyet proximálisan helyezünk el (a kezelés leszálló áramirányú lesz).

A kapcsolódó anód, mint egy nagy semleges elleneletród a test érintett területének, paravertebrális szegmensében helyezkedik el. Az olyan középfrekvenciás áramok vagy TENS áramok, melyek frekvenciája 100 Hz fölé esik trigger és fájdalompontok célzott kezelésére is alkalmazhatók.

Kombinált kezelés térd arthrosis esetén nagy méretű elektródával és 5 cm2 átmérőjű ultrahangfejjel

Terápiás célok

Olyan krónikus mozgásszervi megbetegedések esetén, melyek gyakran ellenállóvá válnak a kezelésekkel szemben, a szimultán terápia hatékony segítséget nyújthat diadinamikus, ultrastimulációs vagy négyszögáramok + az ultrahangfej monofázisos alkalmazásával. A két energiatípus szinergikus hatása mellett a kombinált terápia

  • fájdalomcsillapító,
  • hiperemizáló
  • izomtonizáló

hatással bír, valamint az egyidejű alkalmazás számos olyan egyéb előnnyel is rendelkezik melyek az egyszerű ultrahangterápia és ingeráram pozitív hatásainak ötvözéséből származik.

A terápia alapja:

  1. izomlazítás és fájdalomcsillapítás ingerárammal
  2. merev izmok melegítése és lazítása ultrahanggal
  3. az érintett izom élettani hosszának és feszültségének helyreállítása nyújtással

Hogyan kell megvalósítani egy kombinált kezelést?

Terápiás alkalmazás

A beteg kényelmes és biztonságos helyzetbe pozicionálása közben ügyelnünk kell a terápiás terület megfelelő hozzáférhetőségére.

A PhySys vagy SonoStim készülékekkel a paraméterbeállítások nagyon egyszerűek, a kezdőképernyőn minden terápiás beállítás szabályozható, de választhatunk a terápiás enciklopédiából is indikációt, így a szoftver számos segítséget nyújt a hatékony terápia megvalósításához.

A probléma jellegétől és súlyosságától függően mi magunk is szabályozhatjuk a terápiás paramétereket, vagy szabad programot választva saját magunk állíthatunk be minden egyes paramétert (elektroterápiás program és annak paraméterei, ultrahangfej penetráció százalékban, terápiás idő, stb.)

Az elektróda rögzítését követően kontakt géllel vonjuk be a kezelendő területet és “állandó feszültség” (CV) üzemmódban használjuk a készüléket.

Az ultrahang fej differenciálelektródként (katód) működik, lassan, kis léptékű körkörös mozdulatokkal kezeljük a területet. Az intenzitás lassan emelendő egészen addig, amíg a páciens jól meghatározhatóan érzi az áramot.

A trigger pontokon helyi izomösszehúzódások jelenhetnek meg, és a terápiás idő kb. felében célszerű nyújtást is végezni.

A nyújtást statikusan és minden alkalommal a fájdalomküszöbig végezzük, így az izom kiterjeszthető a normál hosszra.

Biológiai hatások – program szerint

Minden olyan mozgásszervi megbetegedés esetén alkalmazható, ahol a következő biológiai hatások valamelyike elérése a terápiás célunk:
1. Hiperémia
2. Gyógyulás elősegítése, szövet regeneráció
3. Analgézia
4. Izom relaxáció
5. Trigger pont terápia
6. Szabad program – áramformától függően számolhatunk különböző terápiás hatásokkal

Kontraindikációk

Ultrahang:
Előrehaladott csontritkulás
Hőérzékelési zavarok
Jó és rosszindulatú daganatok területe
Vérzés, vérzéshajlam, menstruáció
Aktív tubercolosis
Lázas állapotok, fertőző betegségek
Osteomyelitis
Elektromos implantátumok és fém a kezelendő területen
Terhesség
Thrombophlebitis
Szívinfarktust követően

Elektroterápia:
Akut gyulladások (lokális, szisztémás)
Artériás elzáródásos betegség II.b stádiumtól Fontaine szerint
Gennyes folyamatok
Lázas állapotok, fertőző betegségek
Rosszindulatú és jóindulatú daganatok
Thrombophlebitis
Phlebothrombosis embólia veszély esetén
Elektromos implantátumok
Transzkardiális áramfolyás
Fém implantátumok a kezelési területen
Pszichózis

Ismerje meg kombinált terápiás készülékeinket!

A Soleo SonoStim és PhySys készülékek széles programkínálattal rendelkeznek. Mind a két modellben elektroterápiás programok széles választéka érhető el, terápiás ultrahangot multifrekvenciás kezelőfejekkel végezhetünk, és ezeket 6 db szimultán kezelésre alkalmas programmal össe is kombinálhatjuk!

A Soleoline és PhySys rendszerek kialakítása és működtetése rendkívül felhasználóbarát. Menürendszerük egységes, egyszerű, logikus, magyar nyelvű. A gépek hatalmas memóriával rendelkeznek, ahol számos mentett programot és kedvencet tárolhatunk, így a visszatérő páciensek vagy a jól bevált programok indítása egyetlen érintéssel kivitelezhető.

A kialakítás során a gyártó elsősorban a kézhezálló, egyszerű alkalmazhatóságot tartotta szem előtt. A többi Zimmer készülékhez hasonlóan a gépek prémium minőségű, nagy kopásálló, hosszú élettartamú anyagokból készültek. Minden egyes Zimmer MedizinSysteme gyártmányú készüléket a minőség, a könnyű kezelhetőség, a rendkívüli hatékonyság, a megízhatóság és hosszú élettartam jellemzi.

Az egyedi programindítási konfiguráció, az átlátható és egyszerű menünavigáció kényelmes használatot biztosít. A különböző protokollok és programok, valamint az állítható terápiás paraméterek a beteg mindenkori állapotához igazodó terápiát tesznek lehetővé. A nagy képernyőn megjeleníthető összes kezelést érintő paraméter és egyértelmű, könnyen kezelhető menürendszer segíti a felhasználót.

Tartajomjegyzék

Megosztás: