Lökéshullám tanulmány

Készítette: Peter Herrmann, Röthenbach
(Fizioterápiás, rehabilitációs szakorvos)
Rehabilitációs és terápiás megfigyelések az enPuls2-vel

Mi az a lökéshullám-terápia?
A radiális lökéshullám-terápia mechanikus energiát bocsájt a szövetekbe. A kezelőfejben lévő lövedék a mágneses mező hatására az alumíniumfalhoz csapódik, így generálja és továbbítja a szövetekbe a lökéshullámokat. Ezzel a technikával mélyebbre hatolhatunk a szövetekbe, mint bármely más kézi eljárással, még sincs a páciens sugárzásnak, negatív hatásnak, veszélynek, vagy bármely nem kívánatos mellékhatásnak kitéve. A lökéshullámok önmagukban, különböző kiegészítők nélkül indítják el a terápiás reakciót, a gyógyulási folyamatot, hasonlóan például a masszázseljárásokhoz. A lökéshullám-terápia hatásosságának, és a kezelés utáni időszakban bekövetkezett eredmények megfigyeléseivel foglalkozott a Reha-Hermann csoport, melynek eredményei a következő tanulmányban kerültek összefoglalásra. A szakvélemény elkészítése során használt eszköz a Zimmer MedizinSysteme gyártmányú radiális lökéshullám-terápiás készülék volt. (Az enPuls2 készülékről bővebben)

Miért pont az enPuls2 berendezésre esett a csoport választása?
Számos sűrített levegős eljárással működő berendezés kipróbálását követően esett a csoport választása az enPuls2 típusú készülékre. Az eszköz versenytársaihoz képest rendkívül kis méretű, kompakt, mobil és felhasználóbarát. Mivel elektromágneses elven működik, nem igényel kompresszort, így a terápiához egy kis méretű helység is elegendő, ráadásul a kezelés alatt nem okoz a levegősűrítőkhöz hasonló padlóvibrációt és túl erős zajokat, mely a páciens és a felhasználó számára egyaránt megkönnyebbülést és nagyobb kényelmet jelent. A készülék kis mérete, és könnyű súlya lehetővé teszi a hordozhatóságot, az ergonomikus kezelőfej pedig kényelmet nyújt a terápia közben a felhasználó számára.

Meggyőző eredmények
A tanulmányban résztvevő betegek mindegyike kapott lökéshullám-terápiás kezelést, és beszámolójuk alapján született meg az összefoglaló. A vizsgálatban 65 különböző korú, eltérő foglalkozást végző nő és férfi vett részt sebészeti beavatkozást, balesetet, sérülést, vagy túlzott megerőltetést követően a következő problémák valamelyikével: idegnyomás, ugrótérd, gerinc és vállproblémák (miofasciális trigger-pontok vagy impingement /ütközési szindróma), saroksarkantyú, Achilles-ín gyulladás, a kéztő és kézközép-csontok degeneratív ízületi gyulladásai (carpometacarpalis ízület arthrosisa), a térd degeneratív ízületi gyulladása, csonthártyagyulladás. A problémák páciensek közti százalékos megoszlása az alábbi diagramon jól látható.


A legtöbbet használt applikátor a 15 mm átmérőjű volt. Az arthrosisok, carpometacarpalis ízületek, térdkezelések és csonthártyagyulladások kezelésénél gyakori volt a 6 mm átmérőjű applikátor használata is. A terápiát heti egyszer vagy kétszer alkalmazták a betegeknél, a probléma típusától és súlyosságától függően. A különböző problémáknál alkalmazott terápiás paramétereket az alábbi táblázatban tekinthetjük meg:

Frekvencia Energia Lökésszám / kezelés Kezelések száma
Ugrótérd 12 - 16 60 - 90 2000 - 4500 6 - 8
Gerinc és innen eredő vállproblémák 8 - 16 60 - 90 2000 - 4000 8
Saroksarkantyú 10 - 16 60 - 90 2000 - 5000 7
Achilles-ín gyulladás 10 - 16 60 - 90 1500 - 3000 - 4000 8
Vállproblémák (ütközési szindróma, sebészeti) 12 - 16 60 - 90 2500 - 5000 12
A kéztő és kézközép csontok degeneratív ízületi gyulladásai 4 -12 60 - 90 800 - 2000 8 - 10
A térd degeneratív ízületi gyulladásai 6 - 15 60 - 90 1000 - 2000 8
Csonthártya-gyulladás 6 - 15 60 - 90 1000 - 2000 8
Idegnyomás 10 - 16 60 - 90 4000 - 6000 6


Habár a radiális, vagyis sugaras terjedésű lökéshullám-terápia egy viszonylag intenzív intervenció, néha kellemetlenséggel járhat, a betegek többsége rendkívül jól viseli az esetleges velejáró fájdalmat. A lökések energiaszintjét a problémához javasolt paraméterekkel célszerű végezni, de minden esetben figyelembe kell venni a páciens tűrőképességét, és ennek megfelelően módosítani az értékeket, akár a terápia közben is.

A kezelések után a 65 beteg által közölt információk alapján az eredmény magáért beszél: még azok a páciensek is javulásról, vagy egyes esetekben teljes gyógyulásról számoltak be, akiknél az eddigi fizioterápiás vagy más rehabilitációs kezelések nem hoztak eredményt. A páciensek a fájdalomskálán átlagosan 8,28-ra értékelték panaszuk súlyosságát a terápia megkezdése előtt, majd a terápia befejeztével ez az érték átlagosan 2,67-re csökkent. Egyetlen páciensnél sem kellett félbeszakítani a terápiát, és nem volt köztük olyan, aki ne érzett volna legalább egy minimális javulást a kezelt területen.


Terápiás példák: Achilles-ín problémák

Az enPuls2 készülékkel végzett lökéshullám-terápia a vizsgált esetek közül különösképpen az Achilles-inat érintő problémák és a saroksarkantyú kezelésénél bizonyult rendkívül hatásosnak. A kezelés megkezdése előtt célszerű tanulmányozni a beteg kórtörténetét, azokat az előzményeket, melyek kapcsolatosak a problémával, vagy esetleg azokat a másodlagos tüneteket, melyek az adott területtel kapcsolatban állhatnak. A tanulmányban részt vevő páciensek közül nyolcat kezeltek Achilles-ín vagy saroksarkantyú problémával, közülük volt aki egy adott sérüléstől szenvedett, és voltak krónikus, elhúzódó esetek is. A terápiás paraméterek meghatározása ezekhez a tényezőkhöz igazítva kerültek megállapításra. Majdnem minden beteg szimultán terápiában részesült, vagy térd, illetve keresztcsont-probléma kezeléssel egybekötve, illetve a krónikus eseteknél jellemzően csigolya vagy talp problémák kiegészítő kezelésével együtt. A lökéshullám-terápiás kezelések kezdetekor felmérték minden páciens egyéni fájdalomküszöbét, és a még elviselhető, maximális lökésintenzitás a beteg visszajelzéseit figyelembe véve került meghatározásra. A lökéshullám-terápiával a kezelések során az elsődleges problémákra koncentráltak, és majdnem minden esetben krioterápiával és masszázzsal egészítették ki folyamatot. A Cryo 6-al végzett utókezelés kiválóan alkalmas a bőr lehűtésére, a szövetek megnyugtatására, a kiegészítő kézi masszázs pedig azon területekre ajánlott, ahol a lökéshullám-terápia túl intenzívnek bizonyult, például a szokásosabbnál érzékenyebb területeken.

A traumatikus problémák többek közt ínszakadás, vagy egyéb rendkívül fájdalmas sérülések esetében a lökéshullám-terápiát nem alkalmazták, mert ilyenkor minden esetben célszerű megvárni, hogy a szövetek valamelyest regenerálódjanak. A gyógyulási folyamatok elősegíthetők nyújtással, vagy mély-dörzsöléssel, és amikor a beteg tűrőképessége normalizálódik, akkor ajánlott a lökéshullám-terápiát megkezdeni.

Konklúzió
A lökéshullám-terápiás készülék nem egy csodatévő eszköz, hogy minden problémára gyógyírt nyújtson, mindazonáltal hatékony kiegészítője lehet a legtöbb rehabilitációs, reumatológiai, ortopédiai, traumatológiai, sportorvosi kezeléseknek, valamint ajánlott a gyógytorna és számos masszázs hatékonyságának fokozásához. A berendezés nagyszerűsége és hatékonysága abban rejlik, hogy a mélyebben fekvő területekhez is hozzáfér, azokra hatást gyakorol, ellentétben a legtöbb fizioterápiás eljárással, vagy kézi masszázsokkal. Ezt a legjobban az bizonyítja, hogy minden egyes páciens a tanulmány során javulásról számolt be, olyan nem fordult elő, hogy valaki ne érzett volna egyáltalán semmilyen, legalább egy kis változást sem.

A tanulmány az enPuls2 típusú készülékkel készült, de ugyanilyen eredményeket érhetünk el a termékcsalád nagyobb változatával, az enPusPro-val is. Tekintse meg alábbi készülékeink bemutatását és az ajánlatkérő oldalon keressen minket árakkal, műszaki adatokkal, egyéb információkkal kapcsolatban, vagy kérjen időpontot személyes találkozóra, hogy kipróbálhassa eszközeinket és tárgyalhassunk egy Önnek megfelelő fizetési és szállítási konstrukció kidolgozásáról.