Lökéshullám az ortopédiában

A lökéshullám-terápia szerepe a mozgásszervi problémák kezelésében

Terápia az enPulsPro-val


Mik azok a lökéshullámok?

A lökéshullám-terápia egy világszerte elterjedt gyógyászati eljárás. Felhasználását tekintve különböző formáit sikeresen alkalmazzák urológiai problémáknál, a diebétesz által okozott panaszok mérséklésére (pl. fekély, üszkösödés kezelése), égési sebek kezelésére, az esztétikai vonalon általános kötőszöveti gyengeségek terápiájához, cellulit vagy striakezelésre, mégis jelenleg a legnagyobb szerepet az ortopédia-sportorvoslás vonalán tölti be, mint fájdalomcsillapító eljárás.

Radiális lökéshullám-terápia az ortopédiában

Az ortopédiai indikációk kezelésére radiális lökéshullám-készüléket használunk. A radiális lökéshullám-terápia kiválóan alkalmas a vázizomzat problémáinak csökkentéséhez. Az eljárás célja elsősorban a fájdalomcsillapítás, illetve a fájdalom okának megszüntetése, mely akár teljes gyógyulást is eredményezhet. A pozitív hatások egyénenként eltérőek, de a visszajelzések jól mutatják, hogy már az első kezelést követően jelentős számú beteg számol be panaszcsökkenésről.  A terápiának a fájdalomcsillapításon kívül számos egyéb pozitív eredménye is van, mely jelentősen felgyorsítja a regenerációs folyamatokat, például:

- Rugalmasabbá teszi az izmokat
- Celluláris hatással bír
- Javítja az anyagcserét 
és a vérkeringést és bizonyítottan csökkenti a gyulladást is.

Az enPulsPro radiális készülék elektromágneses elven működik. Az elektromágneses elven működő készülékek kompresszor nélkül képesek lökéshullámokat generálni, úgy hogy a berendezés lelke magában a kezelőfejben van. Az elektromágneses mezőt a kezelőfej hátsó részén található tekercs hozza létre, ez gyorsít egy apró golyót az alumínium házban, mely az applikátorhoz ütközve lökéshullámokat hoz létre. Ezek a lökéshullámok a szövetben sugárirányban terjednek szét, ezért is hívjuk radiális, vagy sugaras lökéshullám-terápiának ezt az alkalmazást. Ha az elektromágneses elv működéséről szeretne többet megtudni akkor kattintson IDE!

Az applikátorok szerepe a terápiás alkalmazásban

Az applikátor a kezelőfej végén található apró eszköz, mely egyszerűen, szerszám nélkül, szabad kézzel cserélhető. Problémától függően szükséges a 3 különböző applikátorméret közül választani:

6 mm: Pontszerűen alkalmazható keskeny, szűk, vagy nehezen hozzáférhető területeken, például akupunktúrás vagy trigger pontok kezelése.
15 mm: A leggyakrabban használt közepes applikátor az izom, ín és ínszalagok kezeléséhez. alkalmas
25 mm: A legnagyobb átmérőjű applikátor a lágyabb szövetek vagy nagyobb felületen elhelyezkedő indikációk terápiájánál használatos.


Energiaszint és frekvencia

A kezelőfej által leadott lökések ereje (energiaszint) és sebessége (frekvencia) egyénileg szabályozhatók.

Az energiaszint mértéke 60 és 185 mJ között szabályozható, a frekvenciaértékeknél pedig különböző tartományok választhatók attól függően, hogy milyen jellegű problémát kezelünk az eszközzel:
1-9 Hz: A sűrűbb szerkezetek, mint például a csontok, porcok vagy meszes struktúrák viszonylag lassan kezelendők,
10-16 Hz: A lágyabb szövetek terápiájához választhatunk egy közepes gyakoriságot,
17-22 Hz: A 17 Hz fölötti értékek elsősorban a trigger pont terápiákhoz alkalmasak.
Rendelkezésünkre áll egy szakaszos üzemmód (Burst) is, mely a trigger pontok önálló, célzott kezeléséhez kiválóak.

Az energiaszint és a frekvencia értékek a terápia közben is szabályozhatók, annak megszakítása nélkül. Ez azért fontos, mert a páciens egyéni érzékenységétől, a probléma jellegétől és állapotától függően a terápia ritkábban ugyan, de kellemetlen lehet. Célszerű a kezelést alacsonyabb energiaszintről, lassabb tempóban kezdeni, hogy a betegnek lehetősége legyen hozzászokni az érzéshez, az esetleges fájdalomhoz. 

Terápia az enPulsPro-val

Az enPuls készülékek 25 különféle problémára kínálnak magyar nyelvű terápiás protokollt mind akut mind krónikus állapotokra. A terápia beállításának menete:
1. A kezelendő probléma kiválasztása vagy az indikációs listából vagy grafikus ábrán keresztül lehetséges
2. Lehetőségünk van választani, hogy hirtelen fellépő vagy elhúzódó fájdalmat szeretnénk kezelni
3. Minden egyes terápiás protokollhoz tartozik egy ábra, melyen megfigyelhetjük a jellemző pozicionálást, és melyen megjelölve láthatjuk a kezelési területet.
4. A készülék pontos javaslatokkal lát el a frekvenciát, az energiaszintet, az ajánlott lökésszámot illetően, és segítséget nyújt abban is, hogy összesen hány kezelést célszerű végezni és milyen gyakran, valamint kapunk egy applikátorméret használatra vonatkozó ajánlást is. 
5. A terápia gomb érintésével a paraméterek automatikus beállításra kerülnek, és a kezelőfej megfelelő helyre pozicionálásával, valamint a lábkapcsoló lenyomásával megkezdhetjük a terápiát.

A gép mellé, magyar nyelvű, nyomtatott terápiás enciklopédiát is adunk. Ebben a dokumentumban található egy tájékoztató, hogy a mi a szakszerű menete a kezelésnek. Tájékozódhatunk a hivatalos terápiás enciklopédia ajánlatairól, és egyéb információkat is kaphat a terápia hatásos elvégzéséhez, például:
- A kezelési területről tájékozódhat: kezelési régiók és pontok meghatározása
- Az elektromágneses kezelőfej alkalmazásáról:
a, Statikus kezelés: egyetlen pontra támasztjuk a kezelőfejet és a bőrfelszínre egy helyben mérünk egy sorozat lökéshullámot
b, Félstatikus kezelés: lényege az előzőhöz hasonló, de itt körkörös mozdulatokkal forgatjuk csakis a kezelőfej felső részét, míg a nyomás erősségét változtatjuk
c, Dinamikus mód: A legelterjedtebb kezelési mód, mikor a kezelőfejet lassan mozgatjuk a kezelendő terület teljes felszínén az impulzussorozat megszakítása nélkül.

Legfőbb indikációk

A legfőbb javallatok között természetesen szerepel a Trigger-pontok terápiája, különböző fájdalmas, esetleg meszesedő íngyulladások, a tenisz és golf könyök, lúdtalp, saroksarkantyú, a far és hát fájdalmai, mint például lumbágó. Ezen kívül nagyon hatásosan kezelhető az Achilles-ín gyulladás, a térd egyes problémái és a legtöbb sportsérülés is.

Paraméterbeállítások részletesen? Ha további információkra kíváncsi töltse le összefoglaló táblázatunkat, melyben felsoroljuk a pontos indikáció listát, a problémák kezeléséhez tartozó beállításokkal. Kattintson a képre!

Mikor ne használjuk a lökéshullám-terápiát?

A lökéshullámok mechanikus kompressziók, expanziós hullámok. A pozitív hatások mellett sérülést is okozhatnak a szövetszerkezetben, ezért szem előtt kell tartani a következő ellenjavallatokat.
Abszolút kontraindikációk:
• vaszkuláris megbetegedések a kezelt területen, ill. annak közelében
• lokális fertőzések a kezelt területen
• rosszindulatú vagy jóindulatú daganatok területén
• közvetlenül porcfelületeken vagy a gerincoszlop csigolyaív- ízületei területén
• közvetlenül implantált elektronikus készülékek, pl. szívritmusszabályozó, fájdalompumpa, stb. felett
• olyan területeken, amelyeknél rezgések formájában a mechanikus energia a szövet sérülését okozza, pl. törés utáni fémes rögzítés esetén
Alapvetően nem tanácsolt a kezelés:
• véralvadási zavaroknál, vagy olyan kezeléseknél, amelyek következménye a véralvadás megváltozása
• terhesség alatt
• a kezelt területen a vasomotorika zavarával járó neurológiai betegségek esetén
• levegővel telt terek feletti, pl. a mellkasi gerincoszlop, stb. kezelése.
• gyermekeknél, különösen az epifízis-porckorongok területén
Elővigyázatosság szükséges az olyan betegeknél:
• akik szenzibilitási zavarok tüneteit mutatják
• súlyos vegetatív zavarokkal rendelkeznek
• akik kábítószerek és/vagy alkohol befolyása alattállnak, mivel nem zárhatóak ki a magas keringési terhelések és a kezelés által kiváltott nem megfelelő reakciók

További információkra kíváncsi? Válogasson lehetőségeink közül:

Átfogó képet szeretnék kapni a lökéshullám-terápiáról! Kattintok!

Kíváncsi vagyok a lökéshullám-terápia esztétikai alkalmazási lehetőségeire. Kattintok!

Az enPulsPro készülékkocsis kivitel további képeire és a részletes műszaki adatokra vagyok kíváncsi! Kattintok!

Az enPuls2 mobil hordozható kivitel további képeire és részletes műszaki adataira vagyok kíváncsi! Kattintok!

Kérdéseivel forduljon hozzánk bizalommal! Kérjen hivatalos árajánlatot vagy készülékbemutatót! Szeretnék kapcsolatba lépni Önökkel!