Fizikoterápiás készülékek

Eredményes fizikoterápia csúcsminőségű eszközökkel

Melyiket válasszam?

Nélkülözhetetlen ismeretek a hatékony fájdalomcsillapító készülék kiválasztásához

A hatékony fizioterápia megvalósításához már számos lehetőség kínál segítséget, de ahhoz, hogy sikeresen alkalmazzunk különböző megoldásokat, ismernünk kell a technológia fejlődése adta új irányokat és a különböző készülékek használatában rejlő potenciált.

A fizioterápiás gépekről általánosságban elmondható, hogy fájdalomcsillapításra valók, és ezzel a bevezető mondattal a legtöbb szakember főleg azok a szakemberek, akik még viszonylag pályájuk elején járnak már rögtön elveszettnek is érezhetik magukat, és sokan teszik fel maguknak ugyanazt a kérdést:

„Ha minden gép alkalmas a fájdalomcsillapításra, akkor mégis melyik lenne az Én munkámhoz a legoptimálisabb választás?”

Honlapunkon barangolva számos fizikoterápiás eljáráshoz kínálunk különböző készülékeket, gyakran ugyanabban a kategóriában több különböző modellt is. Általánosságban mi magunk is azt mondjuk gépeinkre, hogy fájdalomcsillapításra valók, de a kérdés, hogy melyik típusú készülék pontosan milyen jellegű fájdalom csillapítására való, és hogyan fejti ki hatását, mint fájdalomcsillapító eljárás, jóval terjedelmesebb magyarázatot igényel.

A fizioterápia jelentése: nem csak fájdalomcsillapítás

A fizioterápia ősidők óta jelen van a gyógyászatban. A szó görög eredete fizikális, vagyis a természetben jelen lévő energiákkal történő gyógyítást jelent. A fizioterápia egy komplex egységként értelmezhető, egyes ágainak alkalmazása a betegség jellegétől függ, annak különböző szakaszaiban beszélhetünk megelőző, gyógyító vagy rehabilitációs kezelésről. A fizikoterápia eszköztára rohamosan fejlődik, a klasszikus megoldásoktól kezdve újabbnál újabb lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Jelenleg a leginkább használt megoldások, melyekhez fizioterápiás készülékek segítségét vesszük igénybe:

-         Ultrahangterápia

-         Elektroterápia alacsony és középfrekvencia sávban, esetenként vákuummal kiegészítve

-         Elektroterápia magasfrekvencia sávban: mágnesterápia, rövidhullám, mikrohullám, rádiófrekvencia

-         Lökéshullám-terápia

-         Lézerterápia

-         Krioterápia

A készülékek adta segítség az esetek többségében a kóros tünetek kezelését jelenti, például helyi anyagcsere vagy vérkeringés csökkenése, az idegi ingerelhetőség csökkenése, fokozottabb izomtónus-görcsös állapot, merev kötőszövet, duzzanat, gyulladások adott területen, ízületi mozgáspálya beszűkülés, fájdalmak.

A fizioterápia legjelentősebb hatásai a fájdalom csökkentésében, vérbőség fokozásban, gyulladáscsökkentésben, az izmok erősítésében és relaxációjában, a mozgáskoordináció javulásában és egyéb specifikus hatásokban mutatkozik meg.

A fizioterápiás kezelés elvégzése

A kezelések megkezdéséhez elengedhetetlen az orvosi diagnózis. A diagnózis mutatja meg a terápiás forma kiválasztásához vezető út 70%-át. Figyelembe kell vennünk a probléma mellett, hogy a beteg állapota akut vagy krónikus, a tünetek kiterjedés, szövetmélység és súlyosság szerinti aktuális állapotát, valamint a beteg nemét, korát és egyéni fájdalomtoleranciáját. Egyes terápiás formák esetén kiegészítő adatokra is szükség lehet, például nagyteljesítményű lézerterápia statikus alkalmazása esetén figyelembe kell vennünk a bőrszínt és az egyéni fájdalomküszöb határát, vagy helyi hidegterápiás kezelés esetén különös figyelmet kell fordítanunk a beteg egészséges hőérzékelésének monitorozására. Szerencsére a biztonsági előírások minden készülék esetében a felhasználó rendelkezésére állnak, valamint a jobb minőségű berendezések hatékony szoftveres segítséget nyújtanak a paraméterválasztásban. A Zimmer MedizinSyteme fizioterápiás készülékei grafikus protokollokkal segítik a felhasználót, így a diagnózis birtokában egy olyan terápiás ajánlásra tehetünk szert egyetlen érintéssel, melyek biztos sikert hoznak a terápia során. A terápia megvalósítása attól függ, hogy milyen típusú fizioterápiás készülékkel dolgozunk.

Milyen terápiás formát válasszunk a diagnózis ismeretében?

Ahhoz, hogy ezt a fontos kérdést megválaszoljuk ismernünk kell az egyes megoldások általános terápiás hatásait:

Az elektroterápia kiemelt fájdalomcsillapító hatással bír, de nem mindegy milyen jellegű fájdalomról beszélünk, mert különböző típusú fájdalmak különböző típusú elektroterápiás módszerekkel kezelendők. Az elektroterápia általános céljai a fájdalomcsillapítás mellett, az izmok és ízületek működészavarainak javítása, a beszűkült ízületi mozgások javítása, valamint a szövetek keringés- és anyagcsere állapotának javítása. Az elektroterápia adta természetes fájdalomcsillapítás általában műtéti beavatkozásokat követően, csonttörés következtében kialakuló érzékenység kezelése során, túlterheltség, inkontinencia vagy nőknél menstruációs fájdalmak csillapítása során jelent hatékony megoldást. Kapcsolódó lehetőségek:

0

Az ultrahangterápia lazítja a mélyizmokat, gyulladáscsökkentő, mikro-keringés fokozó, értágító hatással bír. Leginkább reumatikus problémáknál, meszesedéseknél, izomgörcsök oldásánál, porckorong problémák és számos mozgásszervi betegség (például athrosis, sportsérülések, csonkinövések, inak, ízületek problémai) esetén alkalmazható kúraszerűen. Kapcsolódó lehetőségek:

0

Magasfrekvenciás kezelések során több, mint 100.000 Hz (100 kHz) frekvencia kerül alkalmazásra. A nagyfrekvenciás kezelések a rövid-, deciméter- mikrohullám, valamint a rádiófrekvenciás terápiát jelentenek. A nagyfrekvenciás készülékek elektromágneses mezőt hoznak létre a bőrfelszín fölött, így adják le legfontosabb fiziológiai és terápiás hatásukat, vagyis a termáleffektust. Az elektromágneses jellem miatt a szövet viselkedése megváltozik, benne hő keletkezik, ezt használhatjuk terápiás célokra. A hőhatás segítségével kezelhetők a túlfeszült, fájdalmas izmok, krónikus gyulladások, az ízületi kopás, vagy az ödéma. Elsődleges hatása a keringés és sejtanyagcsere fokozásban rejlik. Kapcsolódó lehetőségek:

0

Lökéshullám terápia során hanghullámok továbbítanak energiát a kezelendő területre. Megfelelő alkalmazás mellett a fájdalomcsillapítás egy agresszívebb, de nagyon hatásos módja. Elsődlegesen a szervezet öngyógyító mechanizmusát támogatja az anyagcsere és a vérellátás javításával. Mivel erős mechanikai ingert jelent, segíti a káros lerakódások fellazítását, a meszesedés eltávolítását és az izomkontrakció oldását. 

0

Nagyteljesítményű lézerterápia során egy nagyon magas energiájú fénysugár hatol célzottan a szövetek mélyére. Fájdalom és érintésmentes, jól kombinálható egyéb terápiás megoldásokkal, segítségével a gyógyszeradagok folyamatosan csökkenthetők. Egy jól kivitelezett terápia nem okoz sérülést, mellékhatások nélkül támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait. Javítja a sejtek az oxigénellátását, az újraképzõdést és a vérkeringést, valamint erősen gyulladás és ödémacsökkentő hatású. Jól kezelhetők vele a súlyos, múlni nem akaró sebek, így jó szolgálatot tesz baleset utáni rehabilitáció során. Jelentős sikereket hoz a sportgyógyításban, eredményesen kezelhetők vele az izomproblémák, valamint a hirtelen sérülések.

0

 A krioterápiát több évszázada alkalmazzák sikeresen fájdalomcsillapításra. Jeges pakolásokkal, borogatásokkal és hideg anyagokkal történő masszázzsal eredményesen javítható a helyi gyulladások, merev izmok, zúzódások, törések, ficamok, rándulások, különféle duzzanatok, görcsök, műtéti vagy egyéb irritáció következtében kialakult sebek, égési sérülések állapota. A hideg levegősugaras kezelés lényege, hogy rövid időre, 0°C alá hűtött levegősugarat irányítunk egy bizonyos, jól körülhatárolt bőrfelületre. A Cryo6 esetén a hideg levegő hőmérséklete megközelíti a -35°C-ot, ez terápiás szempontból azt jelenti, hogy a csővég-bőr távolságtól függően hozzávetőlegesen 1 perc alatt a bőr felszíne 0-tól -2°C közötti hőmérsékletűre hűthető.