Krioterápiás lehetőségek

A Cryo6 szerepe a fizikoterápiában

Hideggyógyászat

Klasszikus módszerek

A hideg vizet, havat és jeget több évszázada sikeresen alkalmazzák fájdalomcsillapításra. Jeges pakolásokkal, borogatásokkal és hideg anyagokkal történő masszázzsal eredményesen javítható a helyi gyulladások, merev izmok, zúzódások, törések, ficamok, rándulások, különféle duzzanatok, görcsök, műtéti vagy egyéb irritáció következtében kialakult sebek, égési sérülések állapota. Hidegterápiát számos megoldással előállíthatunk, magunknak kell eldöntenünk, hogy ár-érték-hatás-és a lehetségesen kialakuló fagyási kockázat függvényében milyen módot választunk.

Klasszikus megoldásnak számít a hideg borogatás, mely hirtelen von el hőt a kezelt területről, de az olvadó jég a legtöbb esetben nem bizonyosodik a legjobb megoldásnak, mert hatása az olvadás következtében hamar csökken. A jégzselé tartósabb, segítségével tovább fenntartható hideg, valamint jobban a területre igazítható. Különösen sportsérüléseknél tehet jó szolgálatot, ahol a sérülést követően azonnali alkalmazással elkerülhető a duzzadás és a folyadékgyülem. A helyi borogatások és pakolások legnagyobb hátránya, hogy nem megfelelően alkalmazva, vagy köztianyag hiánya esetén könnyen okozhat fagyási sérülést, illetve hogy az úgynevezett hidegsokk a kezdeti pillanatokban elmarad. A fagyasztó spray szintén hatásos, bár drága és nem megfelelően alkalmazva kockázatos hűtési eljárás.

A hideglevegő alkalmazása

A krioterápiás készülékek elterjedése a hideg jótékony hatásának következtében kialakuló igényeknek köszönhető. A szakemberek már régóta tudják, hogy a hideg az egy gyógyászati célokra kiválóan alkalmazható fizikai energia.

A borogatások, különböző pakolások és spray-k ugyan kiszolgálják a velük szemben támasztott elvárásokat, vagyis magát a hideg adta pozitív hatásokat megadják, de nem mindegy hogy milyen körülmények közt és milyen hatásfokkal valósítunk meg egy kezelést.

A hideg levegősugaras kezelés, más néven krioterápia számos kényelmetlenségre és veszélyre nyújt megoldást, lényege, hogy rövid időre, 0°C alá hűtött levegősugarat irányítunk egy bizonyos, jól körülhatárolt bőrfelületre. 

A Cryo6 esetén a hideg levegő hőmérséklete megközelíti a -35°C-ot, ez terápiás szempontból azt jelenti, hogy a csővég-bőr távolságtól függően hozzávetőlegesen 1 perc alatt a bőr felszíne 0-tól -2°C közötti hőmérsékletűre hűthető.

Előnyök

- Fontos tulajdonsága, hogy a bőrfelület nem érintkezik a készülék kezelőcsövével, így higiénikus

- A levegőben található vízgőz mennyisége a hőmérséklet csökkenésével esik, így a Cryo6 által kifújt -35°C-os levegő száraz kezelést valósít meg. Ennek köszönhető, hogy előírásszerű és körültekintő alkalmazás mellett a bőr nem éri el azt a hőmérsékletet, mely szövetkárosodással járhat, tehát teljesen biztonságos

- Hideglevegővel elegendő hőt lehet eltávolítani még a mélyebb szövetrétegekből is károsodás nélkül, akár hosszabb ideig tartó alkalmazás során, könnyen ellenőrizhető és befolyásolható a levegőáramlás sebességének, valamint a terápiás cső bőrtől való távolságának módosításával

Számos lehetőséget kínál, mert egyaránt alkalmas a bőrfelület rövid ideig tartó, hirtelen, intenzív, valamint a mélyebb rétegek elhúzódó, egyenletes hűtéséhez (izmok, ízületek) is.

-  Egyszeri beruházást jelent. A Cryo6 hálózatról működtethető, így:

! Soha nem kell hozzá nitrogénpalackot venni, mert NEM azzal működik

! Soha nem jár majd plusz költséggel

! Semmilyen egyéb fogyóanyag nem kell hozzá

! Nem kell vele bajlódni, mint a borogatáshoz vagy jegeléshez szükséges kellékekkel

! Nem kell folyton updatelni, vagy szakembert hívni, hogy frissítse vagy állítsa be a gépet.

Egyszerűen be kell dugni a konnektorba és többezer órán keresztül fújja a -35°C-os hideget!


A Cryo6 használata

Hogy álljunk neki egy krioterápiás kezelésnek, ha eldöntöttük, hogy szakítunk a klasszikus megoldásokkal és a borogató anyagok fertőtlenítése vagy a jégspray okozta sérülésekkel való küzdelem helyett a jövőben krioterápiás készülékkel végezzük el a munkát, jóval hatásosabb eredménnyel? A Cryo6 használata egyszerű, tulajdonképpen a következő választási lehetőségek állnak rendelkezésünkre:

Milyen erősen fújja ki a -35°C-os levegőt?

Mennyi ideig fújja ki -35°C-os levegőt?

Mekkora legyen a kifújó cső keresztmetszete?

A probléma jellegétől függően és szakmai ismereteink tekintetében mi magunk is eldönthetjük, milyen paraméterekkel kívánunk dolgozni, de támaszkodhatunk a Cryo6 által kínált terápiás lehetőségekre is. 6 különböző beépített program alkalmazható, melyeket könnyedén a saját igényeinkhez és a páciens állapotához igazíthatunk. A programok a kifúvás erőssége és a terápiás idő tekintetében változnak. Az alkalmazás során nem muszáj az előre definiált programok közül választanunk, mi magunk is meghatározhatjuk a kezelés módját. A bőrtől tartott távolság és a kifúvás erőssége, valamint az alkalmazott szűkítő függvényében számíthatunk más és más terápiás eredményekre:

Legfontosabb indikációk / alkalmazási terület

- Sportgyógyászat (fájdalomcsillapítás, gyulladásmegelőzés, ödéma megelőzés)

- Reumatológia (fájdalomcsillapítás, izomlazítás)

- Műtéteket követő kezelések (fájdalomcsillapítás, gyulladásmegelőzés, ödéma megelőzés)

Paraméterbeállítások részletesen? Ha további információkra kíváncsi töltse le összefoglaló táblázatunkat, melyben felsoroljuk a pontos indikáció listát, a problémák kezeléséhez tartozó beállításokkal. Kattintson!

További információkra kíváncsi? Válogasson lehetőségeink közül: