Készítette: Peter Herrmann, Röthenbach
(Fizioterápiás, rehabilitációs szakorvos)

A radiális lökéshullám-terápia mechanikus energiát bocsájt a szövetekbe. A kezelőfejben lévő lövedék a mágneses mező hatására az alumíniumfalhoz csapódik, így generálja és továbbítja a szövetekbe a lökéshullámokat. Ezzel a technikával mélyebbre hatolhatunk a szövetekbe, mint bármely más kézi eljárással, mégsincs a páciens sugárzásnak, negatív hatásnak, veszélynek, vagy bármely nem kívánatos mellékhatásnak kitéve. A lökéshullámok önmagukban, különböző kiegészítők nélkül indítják el a terápiás reakciót, a gyógyulási folyamatot, hasonlóan például a masszázseljárásokhoz. A lökéshullám-terápia hatásosságának, és a kezelés utáni időszakban bekövetkezett eredmények megfigyeléseivel foglalkozott a Reha-Hermann csoport, melynek eredményei a következő tanulmányban kerültek összefoglalásra. A szakvélemény elkészítése során használt eszköz a Zimmer MedizinSysteme gyártmányú radiális enPuls2 lökéshullám-terápiás készülék volt. (Az enPuls2 készülékről bővebben)

Miért pont az enPuls2 berendezésre esett a csoport választása?

Számos sűrített levegős eljárással működő berendezés kipróbálását követően esett a csoport választása az enPuls2 típusú készülékre. Az eszköz versenytársaihoz képest rendkívül kis méretű, kompakt, mobil és felhasználóbarát. Mivel elektromágneses elven működik, nem igényel kompresszort, így a terápiához egy kis méretű helység is elegendő, ráadásul a kezelés alatt nem okoz a levegősűrítőkhöz hasonló padlóvibrációt és túl erős zajokat, mely a páciens és a felhasználó számára egyaránt megkönnyebbülést és nagyobb kényelmet jelent. A készülék kis mérete, és könnyű súlya lehetővé teszi a hordozhatóságot, az ergonomikus kezelőfej pedig kényelmet nyújt a terápia közben a felhasználó számára.

A terápiás csoport

A tanulmányban résztvevő betegek mindegyike kapott lökéshullám-terápiás kezelést, és beszámolójuk alapján született meg az összefoglaló. A vizsgálatban 65 különböző korú, eltérő foglalkozást végző nő és férfi vett részt sebészeti beavatkozást, balesetet, sérülést, vagy túlzott megerőltetést követően az alábbi problémákkal vegyesen:

A problémák százalékos megoszlása a páciensek között az alábbi diagramon jól látható:

A legtöbbet használt applikátor a 15 mm átmérőjű volt. Az arthrosisok, carpometacarpalis ízületek, térdkezelések és csonthártyagyulladások kezelésénél gyakori volt a 6 mm átmérőjű applikátor használata is. A terápiát heti egyszer vagy kétszer alkalmazták a betegeknél, a probléma típusától és súlyosságától függően. A különböző problémáknál alkalmazott terápiás paramétereket az alábbi táblázatban tekinthetjük meg:

Habár a radiális lökéshullám-terápia egy viszonylag intenzív intervenció, néha kellemetlenséggel járhat, a betegek többsége rendkívül jól viseli az esetleges velejáró fájdalmat. A lökések energiaszintjét a problémához javasolt paraméterekkel célszerű végezni, de minden esetben figyelembe kell venni a páciens tűrőképességét, és ennek megfelelően módosítani az értékeket, akár a terápia közben is.

Meggyőző eredmények

A kezelések után a 65 beteg által közölt információk alapján az eredmény magáért beszél: még azok a páciensek is javulásról, vagy egyes esetekben teljes gyógyulásról számoltak be, akiknél az eddigi fizioterápiás vagy más rehabilitációs kezelések nem hoztak eredményt. A páciensek a fájdalomskálán átlagosan 8,28-ra értékelték panaszuk súlyosságát a terápia megkezdése előtt, majd a terápia befejeztével ez az érték átlagosan 2,67-re csökkent. Egyetlen páciensnél sem kellett félbeszakítani a terápiát, és nem volt köztük olyan, aki ne érzett volna legalább egy minimális javulást a kezelt területen.

Terápiás példák: Achilles-ín és sarokproblémák

Achilles fájdalom kezelése, és terápiás paraméterek

Az enPuls2 készülékkel végzett lökéshullám-terápia a vizsgált esetek közül különösképpen az Achilles-inat érintő problémák és a saroksarkantyú kezelésénél bizonyult rendkívül hatásosnak. A kezelés megkezdése előtt célszerű tanulmányozni a beteg kórtörténetét, azokat az előzményeket, melyek kapcsolatosak a problémával, vagy esetleg azokat a másodlagos tüneteket, melyek az adott területtel kapcsolatban állhatnak. A tanulmányban részt vevő páciensek közül nyolcat kezeltek Achilles-ín vagy saroksarkantyú problémával, közülük volt aki egy adott sérüléstől szenvedett, és voltak krónikus, elhúzódó esetek is.

Sarkantyú kezelése, és terápiás paraméterek

A terápiás paraméterek meghatározása ezekhez a tényezőkhöz igazítva kerültek megállapításra. Majdnem minden beteg szimultán terápiában részesült, vagy térd, illetve keresztcsont-probléma kezeléssel egybekötve, illetve a krónikus eseteknél jellemzően csigolya vagy talp problémák kiegészítő kezelésével együtt. A lökéshullám-terápiás kezelések kezdetekor felmérték minden páciens egyéni fájdalomküszöbét, és a még elviselhető, maximális lökésintenzitás a beteg visszajelzéseit figyelembe véve került meghatározásra. A lökéshullám-terápiával a kezelések során az elsődleges problémákra koncentráltak, és majdnem minden esetben krioterápiával és masszázzsal egészítették ki folyamatot. A Cryo6-al végzett utókezelés kiválóan alkalmas a bőr lehűtésére, a szövetek megnyugtatására, a kiegészítő kézi masszázs pedig azon területekre ajánlott, ahol a lökéshullám-terápia túl intenzívnek bizonyult, például a szokásosabbnál érzékenyebb területeken. (Bővebben a krioterápiáról és a Cryo6-ról)

Achilles fájdalom kezelése, krioterápiával kiegészítve

A traumatikus problémák, például ínszakadás, vagy egyéb rendkívül fájdalmas, akut sérülések esetében a lökéshullám-terápia nem alkalmazható. Ilyenkor célszerű megvárni, hogy a szövetek valamelyest regenerálódjanak. A gyógyulási folyamatok elősegíthetők nyújtással, vagy mély-dörzsöléssel, és amikor a beteg tűrőképessége normalizálódik, akkor ajánlott a lökéshullám-terápiát megkezdeni.

Konklúzió

A lökéshullám-terápiás készülék nem egy csodatévő eszköz, hogy minden problémára gyógyírt nyújtson, mindazonáltal hatékony kiegészítője lehet a legtöbb rehabilitációs, reumatológiai, ortopédiai, traumatológiai, sportorvosi kezeléseknek, valamint ajánlott a gyógytorna és számos masszázs hatékonyságának fokozására. A berendezés nagyszerűsége és hatékonysága abban rejlik, hogy a mélyebben fekvő területekhez is hozzáfér, azokra hatást gyakorol, ellentétben a legtöbb fizioterápiás eljárással, vagy kézi masszázsokkal. Ezt legjobban az bizonyítja, hogy minden egyes páciens a tanulmány során javulásról számolt be, olyan nem fordult elő, hogy valaki ne érzett volna egyáltalán semmilyen, legalább egy kis változást sem.

A tanulmány az enPuls2 típusú készülékkel készült, de ugyanilyen eredményeket érhetünk el a termékcsalád nagyobb változatával, az enPulsPro-val is.

enPuls2

enPulsPro

Megosztás: