Ismertető

Elektroterápia különböző frekvenciasávokban

Elektroterápia alatt számos olyan eljárást értünk, melyeknél elektromos energiát használunk gyógyhatású célok eléréséhez. Az elektromos energiát a hálózatról nyerjük, az elektroterápiás berendezésekkel pedig a kezelésnek megfelelően átalakítva alkalmazzuk.
Az elektroterápiás eljárásokat általában alacsony-, közép- és magasfrekvenciás terápiaként különböztetjük meg. Ez alapján az alacsonyfrekvenciás terápia tartalmaz egy állandó egyenárammal történő kezelést (stabil galvanizálás), iontoforézist, valamint az izmok és az idegek 1000 Hz alatt történő impulzusárammal való stimulációját. A középfrekvenciás terápiák olyan váltóáramokat foglalnak magukba, melyek frekvenciája meghaladja az 1000 Hz-et (1 KHz). Itt a fekvencia 2000 Hz és 8000 Hz között mozog, de akár 11000 Hz is használatban lehet.
(Bővebben: Soleo Galva, Soleo SonoStim, PhySys)
A nagyfrekvenciás áramok több, mint 100.000 Hz (100 kHz) frekvenciát jelentenek. Ezek rövid-, deciméter- és mikrohullám terápiánál alkalmazhatók. A nagyfrekvenciás áramokkal történő kezelések során az elektromágneses mezőt használjuk, míg az alacsony és középfrekvenciás áramok leadása elektródák segítségével történik.

A magasfrekvenciás kezelésekről

Magasfrevenciás elektroterápiáról 300 kHz - 300 GHz közötti frekvenciatartományban beszélhetünk. Az említett frekvenciasáv gyógyászati alkalmazása azonban csak néhány keskeny frekvenciasávban ajánlott, melyeket ISM sávoknak nevezünk (Industrial Scientific Medical). Ezek a következőket tartalmazzák:

Mikrohullám tartomány   890 - 949 MHz és 2400 - 2500 MHz
Deciméter hullám (UHF) tartomány Európában   433,92 MHz +/- 0,2%
Rádiófrekvencia (RF) tartomány     13,56 MHz +/ - 0.05 %
27,12 MHz +/ - 0.6 %
40,98 MHz +/ - 0.05 %

 

Jelenleg a magasfrekvencia-tartományban a következő elektroterápiás módszereket alkalmazzák:

Terápiás eljárás   Hullámhossz (vákuum)   Frekvencia (MHz)   Stimuláció   A mező típusától függő alkalmazás
  Mikrohullám   11,06 m   27,12 +/ – 0,2 %   Folyamatosan pulzáló   Elektromos / Mágneses
  Deciméter hullám   69 cm   433,92 +/ – 0,2 %   Folyamatos   Elektromágneses
  Rádiófrekvencia   12,5 cm   2450 +/ – 50   Folyamatosan pulzáló   Elektromágneses

 

A magasfrekvenciás elektroterápia legfontosabb fiziológiai és terápiás hatása a termáleffektus. Az elektromágneses jellem miatt a szövet viselkedése megváltozik, benne hő keletkezik, melyet terápiás célokra használhatunk. A terápiás hatást az elektromos energia hővé való alakulása jelenti a szövetekben. A szövet elektromos tulajdonságai miatt az előidézett örvényáramok a jó vezetőképességű szövetekre hatnak kedvezően, ahol természetes módon abszorbeálódnak, így a magasan konduktív izmok melegednek.

Ajánlatunk

Az általunk forgalmazott magasfrekvenciás eszközök felhasználás és terápiás hatások szempontjából hasonlók, mégis más-más fájdalomcsillapításra alkalmas lehetőséget kínálnak. Ahhoz, hogy jobban megismerje, hogy három készüléktípusunk közül melyik lenne alkalmas az Ön elképzeléséhez, kérjük tekintse meg részletes termékismertető oldalainkat az alábbi lehetőségek közül kiválasztva.

 

Modellek

 

 

 

Küldés