Kezelési protokollok - Sarkantyú

Mi az a sarok sarkantyú?

A sarkantyú egy porcos csontkinövésből álló exostosis, jóindulatú csontszövetburjánzás. Általában a metafízis környékén vagy a fokozottan túlterhelt izmok, szalagok és egyéb kötőszöveti struktúrák rögzülési területén lokalizálódik. Leggyakrabban a sarokcsont (calcaneus) talpi felszínén, a ligamentum longitudinale a calcaneus tapadásánál jelentkezik.

 

Kialakulása

A lábszár hátsó részének izomzata az Achilles-ínban végződik, ez tapad a sarokcsont csonthártyájára. Az izomzat és az ín túlzott feszülése hosszú távon lépésenként meghúzza a sarokcsont csonthártyáját, ahova maga az ín tapad, ezáltal képez egy kisebb hézagot. A szervezet védőmechanizmusa az irritált terület megerősítése, vagyis csontszövet építés a hézagos területre, mely formájából adódóan a sarkantyú elnevezést kapta. A kinövés folyamatos irritációt, szúró, éles fájdalmat okoz, mely a környező szövetek gyulladásának eredménye.

Kialakulásának okai lehetnek továbbá:

- a kényelmetlen, vagy rossz minőségű lábbelik viselete. Főleg az olyan olcsó, támaszték nélküli cipők ártalmasok, melyek akadályozzák a járás normál mozgási működését.
- hajlamosító tényező a túlsúly
- testtartás hibák – életmóddal járó, előre dőlő testhelyzet
- kialakulhat túlzott sporttevékenységek és megerőltetés következtében
- sporttevékenységek nyújtás, lazítás nélkül

Súlyos esetben csak akkor érez megkönnyebbülést a páciens ha lefekszik és a lábra semmilyen terhelést nem gyakorol.

Diagnosztizálása

Röntgen vagy MR felvétellel történik. Az elváltozás felületesen kitapintható. Az oldal irányú röntgenképen jól látható az állapot, jellegzetes kiemelkedés látható a saroknál.

Terápiás lehetőségek

Szóba jöhet műtét, vagy gyógyszeres kezelés. A különböző gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek, vagy az injekciós kezelés mellékhatásokkal járnak, és a legtöbb esetben csak tüneti kezelést jelentenek.

A lökéshullám-terápia, mint non invazív fizioterápiás lehetőség megfelelő lokális segítséget nyújt a gyulladásra és a kialakult csontszövet elváltozás kezelésére. A kialakulás okainak rendezése is a fizikoterápia szerves részét képezik: végleges gyógyulást lökéshullám-terápiával, célzott testtartás javítással, valamint az életmódbeli változtatások kombinációjával érhetünk el.

Saroksarkantyú: fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés enPuls lökéshullám-terápiával

A páciens elhelyezése leginkább hason fekvő pozíció a kezelőágyon, a láb boltívét alá támasztva, vagy megtartva. Különösen nagy fájdalom, vagy a páciens túlérzékenysége esetén a Cryo6 alternatív módszert kínál a fájdalomcsillapításra. A lökéshullám-terápiát megelőző fél perces hideglevegő terápia kellően érzésteleníti a területet ahhoz, hogy a lökések által okozott kellemetlenségek, illetve fájdalom minimálisra redukálódjon.

Sarkantyú kezelés esetén általában 6 terápia ajánlott sorozatonként. A kezelések közt minimum 5 nap szünetet kell tartani, de heti 1 kezelés is meghozza a remélt terápiás eredményeket. Az enPuls rendszerek által ajánlott lökésszám 2000, ez a páciens egyéni tulajdonságaitól és az állapottól függően egyénileg módosíthatók, akár csökkenő, akár növekvő irányban. A páciens érzékenysége indokolhatja a 10Hz-es, nagyjából közepes gyakoriságú frekvenciaérték módosítását, de a 90-120 mJ-os ajánlott energiaszintet sem kell rögtön az első kezelés során elérnünk. A terápiát 60 mJ-os kezdő energiaszinttel javallott indítani, ez lehetőséget ad a familiarizációra (fokozatos hozzá szoktatás).

A kezelési mód statikus - félstatikus. A kezelendő terület jól meghatározott, tapintással és a páciens kikérdezésével, visszajelzésével pontosan behatárolható, kis kiterjedésű felület. EnPuls folyadék nem szükséges egy helyben való kezeléshez.

Saroksarkantyú kezelése lökéshullám és krioterápia kombinálásával:

Visszatérés a lökéshullám-terápiás szakmai cikkekhez...

 

enPuls2

enPulsPro

Megosztás: