Azonnali, lokális érzéstelenítés -30oC-os hidegsugárral –
Alternatív fájdalomcsillapító megoldás krioterápiás készülékkel: megfelelő terápiás paraméterek kiválasztása

Krioterápiás lehetőségek

Krioterápia alatt a 0oC alatti hőmérséklettel való hideg kezeléseket értjük. Önmagában vagy egyéb fájdalommal járó kezelési módok kiegészítő terápiás lehetőségeként is tekinthetünk rá.

A várt terápiás hatás eléréséhez különböző tényezőket kell figyelembe kell venni, ismerni kell az alkalmazási módokat, ezeket helyesen kell megválasztani és kivitelezni, valamint tisztában kell lennünk az optimális dozírozási paraméterekkel.

A helyi krioterápia fizikoterápiás és bőrgyógyászati alkalmazásához szükséges fontos terápiás paraméterekről olvashat a következőkben!

A helyi krioterápia, mint önálló terápiás forma

Krioterápiát számos formában végezhetünk (jeges fürdők, kriokamrák, hideg borogatás, jégzselé, fagyasztó spray, stb., ezekről bővebben „Hidegterápiás lehetőségek” cikkemben), amennyiben helyi kezelésről van szó jelenleg a leghatékonyabb, legkényelmesebb és leghigiénikusabb megoldás a hideg levegősugaras készülékek alkalmazása.

Helyi krioterápia Cryo6 és Cryo7 készülékekkel.

A krioterápiás készülékek önálló terápiás alkalmazásként

 • különböző jellegű mozgásszervi megbetegedések kezelésére és
 • bizonyos bőrproblémák csökkentésére alkalmasak.
A krioterápia alkalmazása fájdalmas mozgásszervi megbetegedések, sérülések kezelésére

Krioterápia, mint kiegészítő fájdalomcsillapító lehetőség

A helyi krioterápiás rendszerek (Cryo6 és Cryo7) kiválóan alkalmazhatók a bőr hűtésére olyan beavatkozások mellett, melyek önmagukban nagyon fájdalmasak.

A krioterápia alkalmazása lézeres tetoválás eltávolítás mellett

Lézeres, villanófényes szépészeti alkalmazások, injekciók, vagy fájdalmas fizioterápiás kezelések mellett hideglevegő sugaras készülékkel a kellemetlenségek jelentős mértékben mérsékelhetők.

A hideglevegős készülék fenntarthatóan csökkenti a fájdalmat és megakadályozza a bőr hőkárosodását a lézeres és IPL alkalmazások során. A lézeres alkalmazás előtt, alatt és után a bőr hűthető anélkül, hogy a lézer hatását rontaná.

Fizikai alapok

A rövid ideig tartó hidegsokk az erek összeszűkülését, majd tágulását eredményezi. A hideg stimuláns sorozatos alkalmazása:

 • fokozza a vazomotoros funkciókat,
 • serkentő hatással bír az érhálózat dinamizmusára,
 • a lehűlést követően a reaktív hiperémia okozta értágulás pumpaszerű funkciót eredményez a kezelt terület ereiben.

Az idegtörzset rohamszerűen érő hideg hőmérséklet erős reflexet vált ki, mely a periferikus mikrokeringés általánosított javulásával stimulálja a szervezet metabolikus tulajdonságait,

Élettani hatások

 • Mechanikus, biokémiai vagy fertőzés okozta gyulladások csökkentése
 • Gyulladásos jelenségek általános redukciója
 • Az ideg ingerületvezetésének sebességcsökkenése
 • Analgézia: egyrészt a fájdalmat keltő hatóanyagok (pl. katekolaminok, hisztamin) kibocsátásának megakadályozása, másrészt a fájdalmat okozó idegszálak impulzusfrekvenciájának és vezetősebességének csökkentése
 • A nociceptív fájdalom akadályozása (13oC-tól)
 • Az idegkondukció akadályozása (8oC-tól)
 • Csökkent metabolikus tevékenység
 • Fájdalomgátló neurotranszmitterek kibocsátása

TERÁPIÁS PARAMÉTEREK

1. Kezelési mód

Statikus: A statikus kezelési technika során pontszerűen irányítjuk a bőrfelszín felé a kezelőcsövet és meghatározott ideig, szakaszosan sugarazzuk fókuszáltan a célzott területet.

Dinamikus: Dinamikus kezelés során egy előre meghatározott nagyobb kiterjedésű területet sugárzunk úgy, hogy a csővéget folyamatosan mozgásban tartjuk.

2. Az optimális bőrhőmérséklet elérése

Helyi krioterápia során célunk a 0oC és 15oC közé eső bőrhőmérséklet elérése. A bőrfelszín 0oC alatti hőmérsékletre való hűtése kerülendő, mert a 0oC és -4oC közé eső hőmérséklet tartományban már jelentős fagyási sérüléseket okozhatunk!

A hideglevegős kezelés fontos tulajdonsága, hogy a problémás testrész felülete nem érintkezik a terápiás csővel. A levegő páratartalma a hőmérséklet csökkenésével redukálódik. A Cryo6 / Cryo7 által kifújt -35 oC-os levegő száraz kezelést tesz lehetővé, ennek köszönhető a fagyási sérülések létrejöttének csekély a kockázata.

Hőkamerás felvétel a bőrhőmérséklet monitorozására

A kezelendő terület kiterjedésének és a kezelési módnak (statikus vagy dinamikus) függvényében változik, hogy a bőrfelszín hőmérséklete:

 • milyen gyorsan és
 • milyen mértékben csökken.

3. Távolság a bőr és a krioterápiás csővég között

Minél távolabb tartjuk a bőrtől a helyi krioterápiás készülék kezelőcsövét, annál kevésbé hűti a bőrfelszínt. A kis, közepes vagy nagyobb távolság tartása különböző terápiás lehetőségeket kínál:

 • Kis távolság: A bőrtől kb. 1-5 cm távolságra tartott csővég rövid ideig tartó hűtésre javallott. Statikus kezelési móddal a bőr gyors, rövidtávú érzéstelenítése, míg dinamikus alkalmazással a nagyobb kiterjedésű bőrfelület és szövetrétegek intenzív hűtése valósul meg.
  Eredmény: fájdalomrostok blokkolása.
 • Mérsékelt távolság: A bőrtől kb. 10-15 cm távolságra tartott csővég a nagyobb területek dinamikus kezelésére, és az apró területek hosszabb ideig tartó (kb. 15-30 perc) statikus kezelésére alkalmas. Ideális az izmok és ízületek kezeléséhez.
  Eredmény: fájdalomrostok blokkolása, csökkent izomtónus és izommerevség kezelése, gyulladásmegelőzés.
 • Nagy távolság: A bőrtől kb. 15-20 cm távolságra tartott csővég a nagyobb területek hosszabb ideig tartó (több, mint 30 perc) kezelésére alkalmas.
  Eredmény: fájdalomcsillapítás a vezetési sebesség csökkentésével és a fájdalomrostok ingerküszöbének növelésével, gyulladás megelőzés.
Csővég – bőr
távolsága
Légáram
középhőmérséklet
Bőrhőmérséklet
20-50 sec
1 cm-25oC-2oC
2 cm-25oC-2oC
5 cm-21oC-1oC
10 cm-10oC0oC
20 cm3oC10oC

4. Kifúvás erőssége

A biológiailag hatásos hidegterápia két faktorból tevődik össze:

 • A kibocsátott levegő hőmérsékletből (esetünkben fix -35 oC)
 • kifújt levegő sebességéből.

A hőérzet hatása alapvetően kb. 90 km/h levegősebesség körül releváns, például a Cryo6 / Cryo7 készülékek 3-as szintjét alkalmazva (összesen 9 szint van).

Nagyobb mértékű levegősebességgel a levegő nedvességének 100%-át eltünteti a légáram, beleértve a vízpárát is. Teljesen száraz állapot 4-es szintű légáram erősségtől érhető el. A bőr károsodásának kockázata nem áll fenn, amennyiben a bőr ép és a módszert rendeltetésszerűen végzik.

Az alábbi ábra segítséget ad az optimális terápiás hatás eléréséhez. A cső és a bőrfelszín közti távolságot, valamint a levegő kifújás erősségét veszi figyelembe. Attól függően, hogy az aktuális indikáció kezelése során a reaktív hiperémia kiváltása kívánatos-e vagy sem választhatjuk meg a helyes távolságot és kifúvás erősséget. Magyarázat a kép alatt.

 1. Reaktív hiperémia (alkalmazási idő: kb. 30 másodperc)
  Alkalmas a bőrfelület gyors hűtésére (hirtelen hidegsokk érzéstelenítéshez).
 2. Redukált reaktív hiperémia (alkalmazási idő: kb. 3 perc)
  Alkalmas a bőrfelület (epidermis és dermis) és a felszínközeli szövetek intenzív hűtésére.
 3. Nincs reaktív hiperémia (alkalmazási idő: kb. 30 perc)
  Alkalmas a mélyebben fekvő szövetek (izmok és ízületek) hűtésére.

Alkalmazási lehetőségek

Fizioterápia

 • Akut és krónikus mozgásszervrendszeri fájdalmak
 • Ízületi és ín gyulladás
 • Bursitis
 • Tendosynovitis
 • Myositis
 • Fibrositis
 • Izomfeszültség, izomsérülések
 • Nyak fájdalmak, pl. ostorcsapás szindróma
 • Zúzódások, húzódások, rándulások
 • Reumás megbetegedéseknél mobilitás javítás és az ízületi merevség csökkentése
 • Rheumatoid arthritis, krónikus polyarthritis
 • Neurológia – spaszticitás csökkentésére (pl. SM vagy postapoplecticus hemiplegia)
Akut bokasérülés kezelése helyi krioterápiás készülékkel.
Bokafájdalom kezelése helyi krioterápiás készülékkel.
Fizikoterápiás kezelőcső Cryo6 helyi krioterápiás készülékhez.

A helyi krioterápia fizioterápiás alkalmazásához vastagabb, keményebb kezelőcsövet használhatunk.
Az alapkészülék ugyanaz, mint a dermatológiai kezeléseknél, a programváltás szoftveresen egyszerűen kivitelezhető, tartókar opcionálisan elérhető az eszközhöz.

Dermatológia

 • Injekciós terápiák kiegészítő kezeléseként
 • Fájdalommal, hőterheléssel járó kozmetikai és szépészeti beavatkozások kiegészítő kezeléseként
 • Tetoválás eltávolítása: A tetoválás eltávolítása kellemetlen procedúra. A lézerek gyors impulzusokat generálnak, melyet a bőrfelszínre irányítva a páciensek általában fájdalmasnak ítélnek meg. A lézeres tetoválás eltávolítást hideglevegő sugaras kezeléssel kiegészítve jelentős mértékben csökkenthető a kellemetlen, égető, szúró, csípő érzet.
Dermatológiai kezelőcső Cryo6 helyi krioterápiás készülékhez.

Dermatológiai helyi krioterápiás alkalmazáshoz vékonyabb, rugalmasabb kezelőcsövet használhatunk.
Az alapkészülék ugyanaz, mint a fizikoterápiás kezeléseknél, a programváltás szoftveresen egyszerűen kivitelezhető, tartókar opcionálisan elérhető az eszközhöz.

A derma kezelőcsőhöz csatlakoztatható adapter számos lézerterápiás készülékgyártó termékével kompatibilis, például:

A hideglevegő sugaras kezelés előnyei a hasonló helyi krioterápiás eljárásokkal szemben

A Zimmer MedizinSysteme Cryo készülékeivel végzett hideglevegő sugaras kezelés egy rendkívül modern és higiénikus eljárás, hatékonysága a hideg pakolásokkal, borogatásokkal szemben kiemelkedő. A fizioterápiás vagy dermatológiai problémák során fellépő fájdalmak csillapítása során azonnali, helyi hűtést tesz lehetővé, a kibocsájtott levegő hőmérséklete -35oC.

A helyi krioterápia megvalósítása Cryo6 / Cryo7 készülékekkel

A krioterápiás kezelések legnagyobb előnye, hogy az intenzív hideg levegő azonnali, jelentős fájdalom és gyulladáscsökkentő reakciót vált ki. A Cryo6 és Cryo7 készülék használata azok hatékonyságán túl rendkívül kifizetődő, mivel:

– Hálózatról, nitrogénpalack nélkül működtethetők
– Szobahőmérsékletről azonnali -35°C-os levegőt generálnak
– Egyszeri beruházást jelentenek, nincs fogyóanyag költségük
– Magas élettartamú, megbízható, modern eszközök
– Igényes, ergonomikus, praktikus kialakítású tervezéssel
– Környezetkímélő, gazdaságos modellek.

Ismerje meg a krioterápiás készülékeinket:

Tartalomjegyzék

Megosztás: