Elektromágneses lökéshullám-terápia

A kereskedelemben lökéshullám-terápiás eszközök típusainak széles skálája áll rendelkezésre. A legújabb fejlesztésnek köszönhető elektromágneses radiális készülékek egy modern, minden eddiginél hatásosabb teljesítményt, és jóval kényelmesebb használatot tesznek lehetővé. Ezzel a technikával a készülékek kompresszor nélkül képesek lökéshullámokat generálni, úgy hogy a berendezés lelke magában a kezelőfejben van. A készülékek elektromágneses generátort használnak a ballisztikus lökéshullámok előállításához, mely kis méretű, mobil, hordozható készülék kialakítását teszi lehetővé, valamint hosszú élettartamot- minimum 2.000.000 garantáltan leadható lökésszámot. Ismerje meg Ön is!

A kezelőfej

Az enPuls készülékek elektromágneses elven működnek. Az eljárás lényege, hogy az elektromágneses mezőt a kezelőfej hátsó részén található tekercs hozza létre, ez gyorsít egy apró golyót az alumínium házban, mely az applikátorhoz ütközve lökéshullámokat hoz létre. Ezek a lökéshullámok a szövetben sugárirányban terjednek szét, ezért is hívjuk ezt az alkalmazást radiális, vagy sugaras lökéshullám-terápiának.
Az enPuls kezelőfeje tökéletesen alkalmas a professzionális radiális lökéshullám-terápia megvalósításához, mert ergonómiai kialakítása lehetővé teszi az egykezes felhasználást. A fej súlya egyrészt biztosítja az optimális erőleadást, mégis megkíméli a terapeuta kezét, másrészt gondoskodik a magas energiaszint továbbításáról a páciens felé.

Applikátorok

Az applikátor a kezelőfej végén található apró eszköz, mely egyszerűen, szerszám nélkül, szabad kézzel cserélhető. A mellékelt applikátorok megspórolják, hogy eltérő méretű kezelőfejeket kelljen vásárolni, egy könnyű mozdulattal ugyanaz a kezelőfej 3 különböző végződéssel áll a rendelkezésre. Nagyon fontos, hogy a terápiás folyamatot ne szakítsa meg ügyetlenkedés a kezelőfejek cserélgetésével, hiszen van hogy egy kezelésen belül eltérő méretű applikátorok használata javallott. enPuls készülékekkel az applikátorok cseréje gyors és egyszerű, problémától függően szükséges az applikátor méretek közül választani:

A 25 mm-es, legnagyobb átmérőjű applikátor a lágyabb szövetek vagy nagyobb felületen elhelyezkedő indikációk terápiájánál használatos. A 15 mm-es, közepes méret a leggyakrabban használt applikátor, megfelelő az izom, ín és ínszalagok kezeléséhez. A 6 mm átmérőjű, legkisebb méretű applikátor pontszerűen alkalmazható keskeny, szűk, vagy nehezen hozzáférhető területeken, ilyenek például akupunktúrás vagy trigger pontok.

Energiaszint és frekvencia

A kezelőfej által leadott lökések ereje (energiaszint) és sebessége (frekvencia) egyénileg szabályozhatók. Az energiaszint mértéke 60 és 185 mJ között állítható, minél magasabb mJ-al dolgozunk annál erőteljesebbek a lökések. A frekvenciaértékek egyesével, 1 és 22 Hz között állíthatók. Minél magasabb gyakorisággal dolgozunk, a készülék annál gyorsaban adja le az impulzusokat. A frekvenciaérték különböző tartományokban eltérő jellegű problémák kezelésére alkalmasak:

1-9 Hz: A sűrűbb szerkezetek, mint például a csontok, porcok vagy meszes struktúrák viszonylag lassan kezelendők,

10-16 Hz: A lágyabb szövetek terápiájához választhatunk egy közepes gyakoriságot,

17-22 Hz: Trigger pont terápiához elsősorban a 17 Hz fölötti értékek alkalmasak.

Rendelkezésünkre áll egy szakaszos üzemmód (Burst) is. Burst üzemmódban a trigger pontok célzott stimulációja történik rövid (4, 8, 12) impulzusokkal. Különféle egyéni trigger pont kezelések állíthatók a burst energiaszinthez, frekvenciához és lökésszámhoz való igazításával.

Az energiaszint és a frekvencia értékek a terápia közben is szabályozhatók, annak megszakítása nélkül. Ez azért fontos, mert a páciens egyéni érzékenységétől, a probléma jellegétől és állapotától függően a terápia ritkábban ugyan, de kellemetlen lehet. Célszerű a kezelést alacsonyabb energiaszintről, lassabb tempóban kezdeni, hogy a betegnek lehetősége legyen hozzászokni az érzéshez, az esetleges fájdalomhoz, de használhatunk kiegészítő terápiaként krioterápiát vagy nagyteljesítményű lézert is.

Terápia enPuls elektromágneses készülékekkel

Betegelőkészítés, pozicionálás

A betegelőkészítés során a páciens szakszerű felvilágosítása elengedhetetlen. A kezelés lényegét és menetét pár szóban bemutatva pontosan kell tájékoztatni arról, hogy a probléma jellegétől, súlyosságától és elhelyezkedésétől függően mit fog érezni. A beteg pozicionálása legtöbb esetben fekvő vagy ülő helyzetű. Megfelelő kényelmi eszközökkel esetleg alátámaszthatjuk a kezelendő testrészt, ez ellazítja az izmokat. A kezelés helyének meghatározása a szabaddá tett bőrfelületen a kitapintást követően szemrevételezéssel, de akár halvány skicceléssel is történhet.

A terápia beállításának menete

Az enPuls készülékek 25 különféle problémára kínálnak magyar nyelvű terápiás protokollt mind akut mind krónikus állapotokra.

  1. A kezelendő probléma kiválasztása vagy az indikációs listából vagy grafikus ábrán keresztül lehetséges
  2. Lehetőségünk van választani, hogy hirtelen fellépő vagy elhúzódó fájdalmat szeretnénk kezelni
  3. Minden egyes terápiás protokollhoz tartozik egy ábra, melyen megfigyelhetjük a jellemző pozicionálást, és melyen megjelölve láthatjuk a kezelési területet.
  4. A készülék pontos javaslatokkal lát el a frekvenciát, az energiaszintet, az ajánlott lökésszámot illetően, és segítséget nyújt abban is, hogy összesen hány kezelést célszerű végezni és milyen gyakran, valamint kapunk egy applikátorméret használatra vonatkozó ajánlást is.
  5. A terápia gomb érintésével a paraméterek automatikus beállításra kerülnek, és a kezelőfej megfelelő helyre pozicionálásával, valamint a lábkapcsoló lenyomásával megkezdhetjük a terápiát.

Érdemes kontaktus géllel bevonni a kezelendő területet, mely a készülék kiegészítő tartozékaként mellékelt. Ez egy olajos állagú, hatóanyag nélküli folyadék, mely elősegíti a lökéshullámok bejutását a bőr súrlódásának minimalizálásával. A szőrös területek terápiája során elengedhetetlen a lotion használata. A gép mellé, magyar nyelvű, nyomtatott terápiás enciklopédiát is mellékelünk, mely a Zimmer MedizinSysteme gyártó által kiadott szakmai anyag hivatalos magyar fordítása. Ebben a dokumentumban található egy tájékoztató a kezelés szakszerű menetéről, tájékozódhatunk protokollok ajánlatairól, és egyéb információkat is kaphatunk a terápia hatásos elvégzéséhez, például: – A kezelési területről tájékozódhatunk: terápiás régiók és pontok meghatározása – Az elektromágneses kezelőfej alkalmazási módjáról: a, Statikus kezelés: egyetlen pontra támasztjuk a kezelőfejet és a bőrfelszínre egy helyben mérünk egy sorozat lökéshullámot b, Félstatikus kezelés: lényege az előzőhöz hasonló, de itt körkörös mozdulatokkal forgatjuk csakis a kezelőfej felső részét, míg a nyomás erősségét változtatjuk c, Dinamikus mód: A legelterjedtebb kezelési mód, mikor a kezelőfejet lassan mozgatjuk a kezelendő terület teljes felszínén az impulzussorozat megszakítása nélkül. A kezelés nagyjából 2-10 percig tart, a kezelések között 5-7 napos szünetet ajánlott tartani. Az energiaszint növelése mindig fokozatosan történik a beteg egyéni tűrőképességéhez mérten és a kezelések által előidézett javulás függvényében. A terápiás sorozat közben folyamatosan figyelemmel kísérjük és feljegyezzük a beteg állapotának változását, és a javulás vagy az esetleges mellékhatások figyelembe vételével alkalmazzuk a további kezeléseket.

A lökéshullám-terápiát követően

A lökéshullám-terápia gyakran a kúrát követően akár 2-3 héttel később is kifejtheti a hatását, lehetséges, hogy csak a teljes sorozat leadása után hetekkel szünteti meg teljesen a problémát. Ez a jelenség a hullámok által kiváltott késleltetett stimulációnak köszönhető, mely a szerveztben egyes biokémiai folyamatokat hosszabb időn keresztül fokoz. A terápia esetenként fájdalommal és egyéb mellékhatásokkal járhat, kiváltképp ha önmagában is fájdalmas területen végeztük a terápiát. A fájdalom mértékéhez jelenten hozzá járul a páciens egyéni tűrőképessége. Előfordulhatnak bevérzések (pontszerűek vagy haematoma), bőrsérülések (szteroidkezelés mellett), duzzanatok, vörös vagy lilás foltok. A fellépő fájdalom és a haematomás jelenségek hatékonyan csillapíthatók krioterápiával. A mellékhatások megjelenése az esetek többségében túldozírozás, helytelenül kivitelezett terápia eredményei, vagy ha a kontraidikációkat figyelmen kívül hagyjuk. Visszatérés a lökéshullám-terápiás szakmai cikkekhez…

enPuls2

enPulsPro

Megosztás: